Pakse en Si Phan Don, Laos - Reisverslag uit Vientiane, Laos van Mark & Annemarieke - WaarBenJij.nu Pakse en Si Phan Don, Laos - Reisverslag uit Vientiane, Laos van Mark & Annemarieke - WaarBenJij.nu

Pakse en Si Phan Don, Laos

Door: Mark & Annemarieke

Blijf op de hoogte en volg Mark & Annemarieke

15 Februari 2012 | Laos, Vientiane

Nu het in Nederland eindelijk niet meer vriest, durven wij het weer aan om een update te geven van onze zonnige avonturen. Al zou je bijna denken dat we vakantie aan het vieren waren en te lui waren om een stukje te schrijven.

We waren gebleven in Pakse, een stadje in Zuid-Laos waar, al bleek snel, niet zo heel veel te doen was. De grootste trekpleister is Wat Phu, een groot Khmer tempelcomplex en een voorloper van Angkor Wat, gebouwd aan de voet van een berg in de buurt van Champasak. Dus hebben wij in de bloedhitte de tempel beklommen en dat was zeker de moeite waard, zie de foto's. Veel valt er over Pakse eigenlijk niet te vertellen, behalve dan dat we in de buurt een lokale markt hebben bezocht en onze ogen hebben uitgekeken. Een stuk minder hectisch trouwens dan de markt in onze voortuin (Blaak/Binnenrotte).

Na Pakse wilden we graag een
bungalow op een eiland van Si Phan Don (4000 Islands), wij kozen voor 1 van de zuidelijkste: Don Khone. Om daar te komen moesten we eerst met een minibusje en daarna met een afgeladen bootje vol toeristen. De boot vonden we niet helemaal top, zeker niet toen we lukraak ergens aan de rand van het eiland af werden gezet, enkeldiep in het water. Gelukkig wisten we al snel welke kant we op moesten lopen en konden we bij Mr. Pan's de laatste bungalow met uitzicht op de rivier bemachtigen. De bungalow was schoon, ruim en had een balkon met een hangmat en twee stoelen; heerlijk om te ontspannen en boekjes te lezen. Er was alleen wel een groot nadeel, de bungalow was super gehorig en wij hadden naast ons een luidruchtig Duits stel; te hard praten, lachen, beetje ruzie maken en het weer goed maken. Yup, we zaten op de spreekwoordelijke eerste rij.

Naast luieren en boekjes lezen hebben we het eiland rondgefietst. De wegen waren verschrikkelijk (we trilden nog uren na), maar we hebben wel twee indrukwekkende watervallen gezien en een bezoekje aan Don Det gemaakt, het eiland boven Don Khone (er is een brug waar je overheen kan fietsen). Wat waren wij blij dat we daar niet sliepen! Te goedkope, krakkemikkige hutjes en te vage lui (type te herkennen aan hippie kleren, dreadlocks of gewoon heel vies haar, tribal tattoo's en aan de happy shake). En nee, natuurlijk niet iedereen op dat eiland, maar toch. De reisgidsen waren wat minder uitgesproken, kennelijk proberen die toch een breed publiek aan te spreken.

Vanuit het zuidelijkste puntje van Laos is het relatief simpel (je moet alleen je reis bij een betrouwbaar iemand boeken) om naar Cambodia te reizen, waar het na 3 1/2 week in Laos te zijn geweest ook wel tijd voor was. Onze bestemming was Siem Reap met tussenstop in Kompong Cham, aangezien we niet midden in de nacht aan wilden komen. Dus we gingen eerst weer met de boot (deze keer beviel het een stuk beter, sympathiekere chauffeur) en daarna met de bus. De overstap ging niet zo heel soepel, want er was wat verwarring mbt de stoelnummers, ze hadden namelijk een aantal dubbele nummers uitgedeeld (onze stoelnummers waren al 4 keer gewijzigd, dus eigenlijk was het knap geweest als alles wel had geklopt).

Eenmaal op weg bleek onze bus over een heus entertainment systeem te beschikken, we werden getrakteerd op twee films: Fast & Furious 5 en daarna een fantastische Bollywood film die voor veel gelach in de bus zorgde (quote van 1 van de passagiers: "It's a dance off"). Ondanks deze gezelligheid waren we blij dat we na 10 uur reizen de bus uit mochten en even bij konden komen, voordat we de volgende etappe van 7 uur naar Siem Reap zouden afleggen. Hierover meer in de volgende update.

• 15 Februari 2012 - 18:51

Zusje En Co.:

Hi there!

Wat leuk weer om te lezen! Echte reizigers! Wel lange reistijden vaak als we t zo lezen en niet altijd t meest plezant maar wel weer een ervaring erbij. Grappig stukje over die hippies, zie t zo voor me! Haha.
    Bedankt voor de leuke kaart! Leuk ook om per postduif iets te horen!
    Hier alles goed, dooi alweer ingezet inderdaad en nu wat regenachtig en minder koud. Maar de sneeuw en t ijs was juist ook weer heel erg leuk!

Tot blogs,

Liefs Tanja, Marco, Thies en Floor

• 16 Februari 2012 - 09:28

Sandy:

Hey tortelduifjes,

Fijn om weer van jullie te horen en te zien. Jullie kunnen het goed uitleggen via de mail hoor ;-). Top om te lezen dat vooral de lokale wegen en transport goed zijn!! Gratis powerplate gekregen, goed voor de conditie.

Wat romantisch die bungalow van jullie....dus lekker bijgekomen met de stuipen van de buren, haahhahaha.....

Hoop snel weer iets van jullie te horen.

Hier alles goed, klaar met schaatsen (met collega's), nu rond de 7 a 10 graden (weekend) en dan op naar de lente (hopelijk). Hebben jullie goed bekeken, jullie komen terug met goed weer....kou verdwenen. Tis jullie van harte gegund.

Lieffes, enjoy...kisses....XXXX

• 16 Februari 2012 - 18:09

Jolanda:

Hello!
    Leuk verhaal weer zeg en prachtige foto's ook. Die van die markt vind ik heel bijzonder! Mooie kleuren.
    Ik kijk weer uit naar jullie volgende avontuur.
    Liefs
    Jolanda xx